19:33

Przepis na Pumpkin Spice Latte ze Starbucksa


Wielką fanką kawy nie jestem, ale przyznam się, że od czasu do czasu zdarza mi się ją wypić. O ile kawą nazwiemy napój gdzie 3/4 stanowi mleko z dodatkiem zazwyczaj karmelu, bo czemu by nie. Pumpkin Spice Latte ze Starbucksa też podchodzi pod moje kubki smakowe i jest jedną z tych rzeczy, którą staram się wypić choć raz jesienią. W tym roku jeszcze nie byłam w Starbucksie po kawę, ale wpadłam na pomysł, że o wiele niższy kosztem mogę zrobić ją sama w domu. Jak zaraz się przekonacie wykonanie takiej kawy jest banalnie proste, a co do składników, to jestem pewna, że bez problemów większość znajdziecie już w domu.



Pierwszym puntem jest wycięcie kawałków dyni, chyba że kupicie już taką w częściach to wtedy z pewnością zaoszczędzicie trochę pracy i siły, którą trzeba włożyć w samo przekrojenie dyni na pół. Co do kawałków to nie potrzeba ich wiele, ja do swojej kawy użyłam trzech i taka ilość zdecydowanie mi starczyła. Kiedy wszytko ładnie wykroicie to wystarczy rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec w nim dynie przez około 20 minut. Po tym czasie kawałki muszą ostygnąć a Wy macie czas by znając się kolejnym puntem.


Jest to czas, w którym przygotowujemy syrop, który stanowi główną bazę naszej kawy. Do rondelka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy wyżej wymienione przyprawy - gałkę, imbir, cynamon i cukier wanilinowy. Wszytko ze sobą mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 5/6 minut, do czasu aż syrop zrobi się gęsty. Po tym musimy poczekać około 15 minut aż ostygnie i bierzemy się za robienie kawy!


Ale zanim to, z ostudzonej dyni musimy zrobić puree. Możecie to zrobić blenderem, ale myślę, że z taką ilością poradzi sobie też dobrze sam widelec. Puree z dyni dodajemy do naszego syropu, wlewamy też mleko zagęszczone - 1/3 szklanki -  i mieszamy/miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. I gotowe!


Teraz wystarczy zaparzyć espresso, wlać 2 łyżki syropu, spienione mleko i domowe Pumpkin Spice Latte jest Wasze!


To co się unosi na kawie to mój dodatkowy cynamon ;)

Mam nadzieję, że spróbujecie wykonać ten przepis w domu! A jeśli tak, to będzie mi super miło jak wstawicie zdjęcie na instagrama i mnie na nim oznaczycie @vanillia96!

Życzę Wam smacznego i mam nadzieję, że takie posty też Wam się podobają :)

14 komentarzy:

  1. Chętnie spóbuję! Mam na nią ochoę :D Ale piękne zdjęcie te ostatnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na dynie trwa, wiec można wykorzystać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm może przepysznie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to bardzo ciekawy przepis. Musze koniecznie zobaczyć jak to smakuje! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, a kawę to ja kocham! A powiem Ci ze jeszcze nie próbowałam tej ze Starbucksa ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealnie z dodatkiem cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się nieźle, testuję! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej z chęcią wypróbuję :)
    Zapraszam na nowy post :)
    http://www.stylishmegg.pl/2018/10/boho-kardigan-i-spodnica-w-wezowy-motyw.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam Pumpkin Spice Latte. Jako typowy liniwiec, szybciej wybiorę się do kawiarni, niż zrobią ją sama, ale zawsze dobrze mieć przepis na zapas :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie, W.

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wypróbuję �� https://dreamstyleblogger.blogspot.com/2018/10/filmy-i-seriale-ktore-warto-obejrzec.html?m=1#comment-form Zapraszam do mnie ��

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat mi w chwili obecnej dużo składników brakuje :( ...a taką ochotę mi zrobiłaś na tę kawę. :D Piłam tylko raz w jakieś galerii i była pyszna. ;d

    imdollka.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. nawet nie pomyślałabym żeby zrobić w domu, ale czemu nie :))

    OdpowiedzUsuń